Stisykling på deilige flyt- og frydstier
Se for deg åpne duvende vidder krydret med små topper og deilige flytstier på kryss og tvers, deilige utforkjøringer der det bare er å presse på, noen tekniske utfordringer og ikke minst en utsikt du bare kan drømme om. Det er Golsfjellet det.
Det er få steder i Norge som kan måle seg med Golsfjellet når det gjelder stisykling i behagelig høyfjellsterreng. Her finner du de merka flytstiene, utsiktspunktene med tilhørende utforkjøringer, de små fjellvanna – så hvor er du og stisykkelen din?
Nedenfor finner du noen forslag til turer både på og ned fra fjellet, alt etter dine ønsker. For å få full glede av disse sykkelturene, bør du ha en fulldempet stisykkel.
Turforslagene er hentet fra trailguide.net, din komplette guide til stisykling …
Storefjellrunden – 9,5 km
Har du lyst til å cruise rundt på høyfjellet, godt over tregrensen? Da kan dette være runden for deg. Stort sett lettsykla flytsti som både duver over viddene, men også med topper som gir raske og herlige utforkjøringer. Turen går over toppene Gullknappen, Langhovda, Veslefjell og Storefjelltoppen.
- Gradering: blå (middels)
- Kartskisse, (vei)beskrivelse og bilder
Bekarn – 4,3 km
En rask og artig runde der du starter ved Storefjell ski- og akesenter før du tar deg opp på Gullknapp (5 minutter trilling) og fortsetter på en herlig flytsti i retning den lille toppen Bekarn. Herfra går det utfor i en rask og artig nedstigning før du følger en behagelig sti tilbake til hotellet. Mye moro for den som har litt tid til overs.
- Gradering: blå (middels)
- Kartskisse, (vei)beskrivelse og bilder
Gjuvarunden – 12 km
Denne runden har samme utgangspunkt som både Storefjellrunden, Bekarn og Langhovda, men fortsetter enda litt lenger inn på fjellet før du cruiser ned mot Tunnetjern langs det idylliske elvegjelet Gjuva. Stort sett deilige flytstier, men nedkjøringene langs Gjuva gjør turen litt mer utfordrende enn både Langhovda og Bekarn.
- Gradering: rød (krevende)
- Kartskisse, (vei)beskrivelse og bilder
Nystølfjellet rundt – 16 km
Nydelig rundtur på flytstier i åpent høyfjellsterreng. Deilige utforkjøringer og hyggelige stigninger.
Stort sett lett å sykle, men enkelte partier er litt utfordrende rent teknisk. Dette er kanskje en av de flotteste og mest spektakulære høyfjellsrunder. Må oppleves.
- Gradering: rød (krevende)
- Kartskisse, (vei)beskrivelse og bilder
Gamle Gurisetvegen – 7,6 km
Gamle Gurisetveg er en gammel kjerreveg som tar deg over Golsfjellet fra Lauvsjø til Guriset. Dette er en familievennlig tur for alle, små som store oppe på fjellet. Fungerer fint med vanlig terrengsykkel.
- Gradering: grønn (enkel)
- Kartskisse, (vei)beskrivelse og bilder
Skutuset – 3,6 km
Sti fra Skutuset til Brautemo på Golsfjellet som tar deg gjennom barskogen rett under tregrensa. Stien er en miks av jord- og barnålsti med innslag av noe stein for å krydre opplevelsen.
- Gradering: rød (krevende)
- Kartskisse, (vei)beskrivelse og bilder
Tisleidalen sykkelpark – 3 til 11 km
Totalt fem merka rundturer med ulik vanskelighetsgrad. Fra den enkleste familierunden, til de mer utfordrende stiturene med tekniske utfordringer i form av naturlige og bygde hindringer. Parken har også en liten, men morsom pumptrack.
- Gradering: grønn (enkel) til svart (ekspert)
- Kartskisse, (vei)beskrivelse og bilder
Ørterhovda – 2,4 km
En rask fjellsti som tar deg ned fra Ørterhøvda til Appelsintreet på Golsfjellet. Her får du skikkelig endurotrening ved å prøve å holde farten oppe i den relativt slake hellinga (det er også et par oppoverbakker).
- Gradering: blå (middels)
- Kartskisse, (vei)beskrivelse og bilder
Røde-Korshytta – 2,1 km
Rask sti som følger ryggen fra Storefjelltoppen og ned til Røde Kors-hytta på Golsfjellet. Her er det god fart nedover bare avbrutt av et par korte klatringer. Jord og steinbunn.
- Gradering: blå (middels)
- Kartskisse, (vei)beskrivelse og bilder
De tre fjell – 37,5 km
Heldagstur med lite skyving med utgangspkt fra Hemsedal som tar deg over Nørelihovda over til Golsfjellet med Veslefjell, Storefjell og Ørterhøvda på alt fra superflowy singletrack og mer krevende underlag med noen nødvendige gruspartier for å få knyttet det hele sammen.
Tar du en titt på kartet i lenka nedenfor, ser du at du ikke trenger å starte turen i Hemsedal – men også ulike steder på Golsfjellet.
- Gradering: rød (krevende)
- Kartskisse, (vei)beskrivelse og bilder
Langhovda – 8,7 km
Langhovda er et flott utsiktspunkt på sørvestsiden av Golsfjellet. For å komme dit, tar du turen fra Storefjell ski- og akesenter, over Syningen og langs fantastiske flytstier i ditt eget tempo. Utsikten er fenomenal og du kan med fordel ta en fortjent rast mens du får tilbake pusten.
Fra Langhovda bærer det slakt utover til Turkuppmyre. Fra Turkupp fortsetter du til Syningen, før du avslutter med å sykle tilbake til Storefjell.
- Gradering: rød (krevende)
- Kartskisse, (vei)beskrivelse og bilder
Trailguide.net er laget av stisyklister, for stisyklister.
Her finner du syklistenes egne favorittstier, se selv da vel!
Kan også lastes ned som webapp til din telefon.
Flytstidalen – Hallingdal
Det satses på stisykling i Hallingdal. Gjennom prosjektet Tråkk`n Roll deltar alle kommunene/destinasjonene i utviklingen. Bare i sommer skal det åpnes hele 42 km flytsti rundt om i hele dalen.
Vi på Gol og Golsfjellet deltar også, blant annet er det allerede oppgraderte stier på Golsfjellplatået. I tillegg er det utarbeidet en masterplan som skisserer den videre satsingen, den kan du lese mer om her …
Bruk Golsfjellet som din base for den beste stisyklingen i hele Norge …
FØLG STIVETTREGLENE
Norsk organisasjon for terrengsykling (NOTS) jobber på lag med naturen for å bidra til en mest mulig bærekraftig bruk og utvikling av stisyklingstilbudet i Norge.
NOTS har utarbeidet de «ti stivettreglene», som vi ber deg om å følge dersom du begir deg ut på stiene med sykkel. På forhånd takk for at du tar ansvar.
- Vær omtenksom og hyggelig i møte med turgåere.
- Du har alltid vikeplikt for fotgjengere.
- Begrens farten slik at du ikke er til fare eller ulempe for andre, særlig
langs veier og stier som innbyr til høy hastighet, eller i uoversiktlige partier. - Brems ned til gangfart i god tid før du passerer andre på en smal sti.
- Ikke lag nye spor, dersom du ikke har ferdigheter til å forsere en hindring, gå av sykkelen.
- Unngå å sykle på spesielt sårbare stier like etter perioder med mye nedbør.
- Ikke lag stien bredere ved å sykle utenom vanndammer eller hindringer.
- Bær sykkelen gjennom myrområder slik at det ikke dannes dype spor.
- Ikke lås bakhjulet i bratte nedoverbakker.
- Dersom to syklister møtes i en bakke, har den som sykler oppover forkjørsrett.