Museer og kulturminner på Golsfjellet!

En kilde til kunnskap om tidligere tider!

På Golsfjellet er det flere spor fra tidligere tider. Kullgroper, fangsgroper, størrlurer og mye mer finner du rundt om i terrenget.

I tillegg er det også mulig å besøke en privat samling av bondeantikviteter og fjellkapellet på Oset.

Tar du bilen fatt, er det i tillegg mange museer og kulturminner i nærområdet.

Gildehallen Oset Høyfjellshotell Golsfjellet Hallingdal Valdres

Gildehallen – landets største private samling av bondeantikviteter?

Gildehallen – eit rom full av historie

Gudrun og Asle Hesla har først og fremst samla bruksting frå gammal tid, men her er og mykje som trygt kan kallast for prydgjenstandar.

Ved inngangen til Gildehallen er det bygd opp ein liten landhandel. Her er det gamle vekter med lodd, klesruller, vaskebrett, saftflasker, honningspann, kakeboksar, protokollar, kaffikverner, parafinlamper og pumper, gamle kassa-apparat, gamle telefonar, mjølkespann. Ein stor gammal vedkomfyr og eit heimebrenningsapparat har og plass her som ein ekstra spiss på samlinga.

Inne i den store hallen dominerer eit stort langbord pynta med ulike typar parafinlampar, kanner og tiner. Forøvrig er her eit rikt utval av kister, kjerald, symaskiner, tutegrammofonar, hardingfeler, mangletre, seletøy, smørbuttar, løkhyller, framskåp, ølbollar, tutekanner, smørkinner, rokkar, kjelar i alle fasongar, sablar og sverd, verktøy, skinnpelsar, åkle, teppe, linhekle, kråskåp, kubbestolar, vaffeljern, mann- og kvinnesalar, kjevle, kaffirikter, musefeller, geitespann, buttar, nisteskrin, sendingskorger og ferdaskrin, berre for å nemne noko.

I eit hjørne står ei dør frå 1717 med eit måleri som framstiller Kristus. Og ei anna dør vart henta frå Øvre-Ål og er truleg frå den gamle stavkyrkja i Ål.

Når du går over dørstokken i Gildehallen i kjellaren på Oset Høyfjellshotell på Golsfjellet, er det som å gå inn døra til ei anna tid. Denne hallen rommar ei av dei største private samlingane av såkalla bondeantikvitetar i Norden. Truleg den aller største.

Åpningstider og kontaktinformasjon

Gildehallen Oset Høyfjellshotell Golsfjellet Hallingdal Valdres
Gildehallen Oset Høyfjellshotell Golsfjellet Hallingdal Valdres
Gildehallen Oset Høyfjellshotell Golsfjellet Hallingdal Valdres

Oset Fjellkirke anno 1979

Oset fjellkirke er en «ny» kirke, som er bygd som en stavkirke, fra 1979 i Gol kommune, Buskerud fylke. Den er oppført av treskjæreren Hans Slettemeås fra Bø i Telemark. Han har skåret ut alt for hånd. Inne i kirken kan man se symboler på de tolv disiplene samt Guds øye, som henger over.

Åpningstider og kontaktinformasjon

Oset fjellkirke, fjellkapell, bryllup, Golsfjellet, Hallingdal, Valdres. Foto: Thorgeir Røer

Kulturminner på Golsfjellet

Her trenger jeg hjelp. Hva har vi av kulturminner på Golsfjellet?

Her trenger jeg hjelp. Hva har vi av kulturminner på Golsfjellet?

Golsfjellet. Det familievennlige fjellet. Langrenn. Ski. Hallingdal, Gol, Valdres, Hemsedal.

Del denne siden, velg delingsarena her: