Golsfjellet med nærliggende områder i Valdres og Hemsedal byr allerede i dag på landets kanskje beste muligheter for basesykling, der du som syklist kan oppleve milevis med skilta og uskilta sykkelturer på gode grusveier i åpent høyfjellsterreng – men hva bringer fremtiden?

Etterspørselen etter tradisjonell grusveisykling har steget jevnt de siste årene, og på Golsfjellet har vi spesielt merket en markant økning etter at Birgit Haugen ga ut boka «Mjølkevegen med avstikkere – 15 sykkelturer på Golsfjellet og i Valdres». I tillegg har selvsagt også fremmarsjen av elsykler bidratt til at stadig flere finner gleden av å nyte naturen fra sykkelsetet.

Tilbakemeldingene fra våre gjester viser at de setter stor pris på at vi har skilta hele åtte rundturer med ulik vanskelighetsgrad og lengde (til sammen 208 km) på Golsfjellet, samt nærheten til de unike Stølsviddene i Valdres og Lykkjaområdet i Hemsedal.

Alle de merka turene går i høyfjellsterreng og fører deg mellom levende støler, beiteområder med hester, kyr, sauer, geiter og griser, fjellvann, små elever, idylliske spisesteder og sågar også badeplasser osv.

De siste årene har vi også sett en økning i landeveissyklister både på grus- og asfaltveiene. Moderne landeveissykler og de litt grovere «gravel grindere» egner seg godt på de hardpakkede grusveiene på Golsfjellet og Stølsvidda. Noe som åpner unike muligheter for de som ønsker å sykle virkelig lange turer, slik som f eks over Panoramaveien til Valdres, videre over Filefjell før hjulene vendes over Hemsedalsfjellet tilbake til Golsfjellet.

I takt med fremmarsjen av fulldempede stisykler (med og uten el), ser vi også at stinettet på Golsfjellplatået stadig oftere blir besøkt av syklister. Noe som er fullt forståelig, siden det byr på overkommelige utfordringer med en unik panoramautsikt. Særlig er det stiene i området mellom Storefjell, Gullknappen, Langhovda og Syningen som brukes mye av terrengsyklister.

Når det gjelder stisykling, er dette også et satsingsområde i hele Hallingdal gjennom prosjektet Tråkk`n Roll. For Gol og Golsfjellets vedkommende har dette så langt resultert i en suveren pump track i Gol sentrum (verdt et besøk for hele familien) og en masterplan for hvilke områder i kommunen det kan være aktuelt å tilrettelegge for ulike typer terrengsykling. I tillegg har arbeidet med å utbedre enkelte av stiene på Golsfjellplatået startet, noe som så langt har medført at stiene mellom Gullknappen, Langhovda og Gjuva er forbedret og gjort mer egnet for sykling.

For Golsfjellets vedkommende er det plukket ut ulike satsingsområder når det gjelder eventuell tilrettelegging for terrengsykling, deriblant utbedring av eksisterende stier, bygging av sammenknytningstier, ferdighetsløyper, pump track og mye, mye mer som du kan lese om i masterplanen.

Vi i Visit Golsfjellet ser frem til det videre arbeidet med å iverksette og gjennomføre masterplanen for terrengsykling i Gol, som Visit Gol har hatt hovedansvaret med å utarbeide og organisere. Visit Gol kommer snart med mer informasjon om organisering, fremdrift og gjennomføring av arbeidet med masterplanen. S

Vi ser altså at stadig flere bruker Golsfjellet som base for sine sykkelopplevelser, noe som helt klart henger sammen med den unike beliggenheten og de gode mulighetene for sykling med alle typer sykler på ulike underlag.

Med den nye satsingen på terrengsykling og et kontinuerlig fokus på å sikre og videreutvikle det eksisterende tilbudet – er vi temmelig sikre på at Gol og Golsfjellet helt klart blir en av landets ledende reisemål for syklister. Hva tror du?

Her kan du lese mer om: